Skab trivsel hjemme med den rette belysning
Belysning inde og ude – lumen og kelvin kan føles som en jungle. Her får vi styr på begreberne, giver tips til, hvordan du skaber hyggestemning ved hjælp af lys, og hvordan du finansierer dit belysningsprojekt.
Den rette belysning er en forudsætning for, at vi kan se godt i døgnets mørke timer, og derudover en fantastisk måde at skabe stemning både inde og ude. Du kan også fremhæve smukke detaljer ved at belyse dem og skjule andre dele af dit hjem ved at lade dem henligge i skygge.
Hjælp til belysning – hyr en belysningsarkitekt
Hvis du har brug for ekstra hjælp til belysningen derhjemme, kan du hyre en belysningsarkitekt. Belysningsarkitekten kan rådgive dig ud fra dine behov og dit hjems forudsætninger, når det f.eks. handler om dagslys. Rådgivning hos en belysningsarkitekt koster omkring 3000 kr., alt efter hvor kompliceret opgaven er.
Så mange lamper har du brug for i et rum
Man plejer at sige, at der er brug for ca. 5-7 lyskilder i hvert rum, men det afhænger selvfølgelig af, hvor stort rummet er, og hvad du bruger rummet til. I pulterkammeret, på gæstetoilettet og i andre små rum er det ofte nok med nogle få lyskilder, mens hverdagsrummet kræver flere forskellige slags lamper, så du kan tilpasse belysningen efter, om du f.eks. har filmaften, læser en bog, gør rent eller spiller brætspil.
Hvert rum har brug for generel belysning såsom loftslamper, der kan lyse hele rummet op. Derudover er der brug for forskellig slags arbejdsbelysning eller funktionsbelysning samt stemningsbelysning. Kan du krydse mindst en lyskilde af i hver kategori nedenfor, så er du godt på vej!
- Generel belysning såsom loftslamper og plafonder, der lyser hele rummet op.
- Funktionsbelysning såsom en læselampe ved en lænestol, arbejdslampen ved skrivebordet eller belysning over køkkenbordet.
- Stemningsbelysning såsom lyskæder eller vindueslamper med svagt lys eller stearinlys.
Lumen og kelvin – sådan måles lyset
Måske er du stødt på begreberne lumen og kelvin, når du har købt lyskilder, altså LED-pærer. Begrebet watt, som måler effekt, er ikke længere så relevant, i stedet taler man netop om lumen (lm), når det handler om en pæres lysstyrke.
Det kan føles som en jungle, når man står i butikken og skal vælge mellem forskellige slags lyskilder. En god tommelfingerregel er, at pærer med ca. 70-150 lumen passer til stemningsbelysning, mens 450-800 lumen er velegnet til generel belysning. Når det kommer til arbejdsbelysning og læselamper, spiller afstanden til pæren en ret stor rolle, men et eller andet sted fra 400 lumen for læselamper og mellem 800 og 1500 lumen, hvis afstanden mellem lyskilden og det, du gerne vil lyse op, er lidt længere.
Men lystemperaturen spiller også en rolle, det vil sige, om en pære har et koldt, hvidt skær eller et varmere skær. Så taler man om kelvin (K). Jo højere tal, desto koldere lys. Som referencepunkt kan du sammenligne med stearinlys, der har en lystemperatur på 1700-2000 kelvin og sollys midt på dagen, som måler omkring 5600 kelvin.
Er du ude efter stemningsbelysning, skal du kigge efter pærer med omkring 2200-2700 kelvin, mens arbejdsbelysning bør have lidt hvidere lys, da det er mindre anstrengende for øjnene, når skal vi skal koncentrere os, så gå efter 3300-4500 kelvin. Til generel belysning, som skal lyse hele rummet op, kan du vælge din foretrukne lystemperatur, ofte vil man dog vælge en lystemperatur ca. midt imellem varm hvid og neutral hvid, men det afhænger af, hvilken følelse du vil fremkalde.
Udover lumen og kelvin skal du også holde styr på, hvordan fatningen i dine armaturer ser ud. E27 og E14 er de mest almindelige pærer, som man skruer i, men der findes også andre varianter.
Tænk på belysningen, når du bygger om
Står du over for at skulle bygge om derhjemme? Så glem ikke belysningen! Tænk også på, at du måske skal hyre en elektriker, hvis du skal ændre noget, som har med el at gøre.
- Planlæg, hvor stikkontakterne skal placeres. Hvis den seneste ombygning ligger mange år tilbage, er der stor chance for, at du vil have flere stikkontakter, da vi i dag har mange flere gadgets, som skal lades op. Overvej, hvor du vil placere lamper og elektronik såsom TV, kaffemaskine, mobilopladere med mere. Planlæg også, hvor udtag til loftslamperne skal placeres.
- Glem ikke udendørsbelysningen! Belysning ved entréen er trygt og praktisk, når du leder efter nøglerne i mørket. Det er flot at oplyse smukke træer eller beplantning i haven og betyder, at du kan se ud i haven selv en mørk efterårsaften.
- Hvilke faste armaturer vil du montere? Visse armaturer kræver planlægning allerede i starten af ombygningen. Loftsspotlights i køkkenet eller badeværelset og arbejdsbelysning under overskabet i køkkenet eller lignende eksempler.
Finansiering af dit belysningsprojekt
En LED-pære kan holde mellem 10.000 og 25.000 timer, og levetiden bestemmes af pærens kvalitet. Det kan altså på sigt betale sig at investere i LED-pærer af høj kvalitet, både for tegnebogen og miljøet. Derudover findes der mere eller mindre avancerede systemer af såkaldt intelligent belysning, hvor du styrer belysningen med en app. Hvis du planlægger en større investering i din belysning, findes der forskellige finansieringsmuligheder:
- Mange indretningsbutikker og byggemarkeder tilbyder kreditkort med forskellige afbetalingsløsninger. Du kan vælge faktura med en betalingsfrist på 30-60 dage eller fordele betalingen på flere måneder. Når du vælger afbetaling, skal du ofte betale et administrationsgebyr og en lave rente mens du delbetaler.
- Hvis du skal foretage en større investering, men ikke har lagt pengene til side, kan du tage et lån. Privatlån er velegnede til mindre ombygninger og har ofte lidt højere renter, mens det kan være en mulighed at øge boliglånet eller ansøge om en byggekredit, hvis du skal foretage rigtigt store ombygninger.
Læs mere om, hvordan du finansierer din ombygning i vores artikel >>