Lån til ombygning – det her skal du tænke på
Du kan finansiere din ombygning på forskellige måder for eksempel ved at optage et lån, bruge dit kreditkort eller spare op. I denne artikel gennemgår vi alle de ting, du skal tænke på, og hvilken slags lån der passer til dig.
En ombygning kan omfatte alt lige fra at male et rum til at ombygge hele køkkenet eller udvide din villa med endnu en etage. Men før du finder pensler og malerruller frem, skal du beslutte dig for, hvordan du vil finansiere ombygningen. Forskellige typer af lån og kreditkort passer til forskellige situationer. Har du brug for at låne få eller mange penge? Kan du betale hurtigt tilbage, eller vil du betale lånet tilbage over flere år? Eller kan du måske betale for ombygningen med din opsparing?
5 måder at finansiere din ombygning på
Brug kreditkort
En måde at betale for din ombygning på er ved at bruge kreditkort. Hos en del butikker kan du få rentefri afbetaling i op til et år eller mulighed for at betale hele beløbet allerede måneden efter. Kreditkortet er også godt til pludseligt opståede udgifter, som når fryseren går i stykker lige inden lønningsdagen. Mange kreditkort har en kreditgrænse på typisk mellem 20.000 og 50.000 kr., så kreditkortet passer bedst til mindre ombygninger.
Tag et privatlån
Du kan tage et privatlån eller et blancolån, som det også kaldes, for at renovere din bolig. Undersøg grundigt, hvad renten bliver, og hvor meget du skal betale til slut. Du vælger selv, i hvor lang tid du vil betale af på lånet, og ofte kan du betale hele eller dele af lånet tilbage tidligere, hvis du ønsker det. Et privatlån passer til dig, som har brug for mellem 10.000 og 300.000 kr.
Optag tillægslån til dit boliglån
En anden måde at finansiere en ombygning på er ved at optage et tillægslån til dit boliglån. Man optager altså et lån i boligens friværdi. Det kan være billigere, da boliglån ofte har en lavere rente end andre lån og kreditter. Men muligheden for at optage et tillægslån afhænger af din eksisterende gæld. Hvis du optager et tillægslån, skal du betale mere tilbage hver måned. Tænk også på, at du kun kan belåne 80 % af boligens værdi, og at du skal betale gebyrer for nye pantebreve (hvis du ejer et hus) eller optagelse af lån (hvis du ejer en andelsbolig). Det er næppe muligt at få et tillægslån på under 100.000 kr., så derfor passer denne lånemulighed bedst til større ombygninger.
Ansøg om en byggekredit
Hvis du skal gennemføre en rigtig stor ombygning eller lave en tilbygning til dit hus, kan en byggekredit være et alternativ. Det er et tilfældigt lån, hvor du blot betaler rente for den del af kreditten, du har brugt indtil nu. Efterhånden som byggeriet skrider fremad, kan du bruge mere af kreditten. Når byggeriet er færdigt, lægges lånet om til et almindeligt boliglån, og du begynder at betale renter og afdrag. Byggekreditten passer til ombygninger, som koster min. 700.000 kr.
Spar penge op
Hvis du ejer din bolig, og især hvis der er tale om et lidt ældre hus, gør du klogt i regelmæssigt at spare penge op til kommende vedligeholdelse. Så kommer det ikke som et chok, hvis varmepumpen går i stykker, eller taget skal skiftes. Selvom du ikke kan spare op til alle ombygninger, så er en buffer, som er tiltænkt vedligeholdelse, en god stødpude i din økonomi. Sørg for, at din opsparingskonto er omfattet af Indskydergarantifonden, og at du får rente af de penge, som du sætter ind.
Hvad skal jeg tænke på, hvis jeg låner penge til en ombygning?
- Start med at udarbejde et nøjagtigt budget for din ombygning. Hvad koster materialer, udgifter til arbejdsløn (hvis du hyrer håndværkere) og eventuelt nye møbler? Når du ved, hvor meget din ombygning kommer til at koste, ved du, hvor mange penge du har behov for at låne, eller om du allerede har penge nok.
- At låne penge til for eksempel et nyt tag kan virke lidt trist i øjeblikket, men hvis du vedligeholder dit hus nu, mindsker du risikoen for skader på huset i fremtiden, som måske ville medføre endnu dyrere ombygninger.
- Hvis du har flere mindre lån fra tidligere ombygninger, kan det være smart at samle alle dine lån det samme sted. Så får du ofte en bedre rente og et bedre overblik.
- Det er ikke sikkert, at ombygningen øger værdien af din bolig, som hvis du f.eks. river et helt nyt køkken ud og erstatter det med et andet. Overvej derfor, om du virkelig har brug for at gennemføre ombygningen.