Sådan ruster og forbereder du din virksomhed på recession
Pandemier, prisbobler og finanskriser. En lang række faktorer kan påvirke verdensøkonomien og resultere i recession. Som erhvervsdrivende kan det derfor godt betale sig at tænke over, hvordan du bedst forbereder din virksomhed på dårligere tider. I det følgende gennemgår vi fire vigtige områder, du skal være opmærksom på hvis du havner i en recession.

1. Recessionens indvirkning på din likviditet
Op til en recession er det ekstra vigtigt at gennemgå virksomhedens omkostninger. Tænk over, hvad der virkelig er nødvendigt, og hvor du kan spare penge. Gennemgå aftaler for el, telefoni, internet og lignende. Ofte kan du få bedre vilkår ved at skifte leverandør eller genforhandle eksisterende aftaler.
Hvis de fleste indtægter kommer fra en eller nogle få kunder, kan det være en god idé at overveje, om du på nogen måde kan fordele eventuelle risici. Hvis det er nødvendigt for dig at sænke priserne, skal du først være sikker på, at du også kan mindske dine egne omkostninger, så virksomheden forbliver rentabel.
2. Delbetaling og factoring
Selv rentable virksomheder kan få problemer med likviditeten i forbindelse med en recession, hvor indtægterne falder. Kan du gøre det nemmere for kunderne at købe dine varer eller tjenester?
Hvis du tilbyder delbetaling, kan du gøre det nemmere og muligt for dine kunder at foretage større indkøb. Sørg for, at betalingsbetingelserne er tydelige, og at betalingsfristerne er rimelige – både for dig og for kunden.
At overlade en del eller alle fakturabetalinger til en factoring-virksomhed giver dig en større driftskapital, og du slipper for kundefordringer. Du kan også tilknytte andre tjenester til factoring, f.eks. bogføring eller risikodækning, hvilket vil sige, at risikoen ligger hos factoring-virksomheden, hvis kunden ikke kan betale sin faktura. Prøv at se nærmere på, hvilke behov og forudsætninger du har, og vær klar og tydelig i din information til kunderne om, hvordan betalingen skal ske.
3. Brug digitaliseringen til din fordel
Skær ned på firmarejser, og hold flere møder online – det er godt for både miljøet og bundlinjen. Digitale møder er ofte kortere og mere effektive, og du og dine medarbejdere får frigivet tid til andre opgaver. Test mødeværktøjet internt, før du inviterer kunder, så du kan drage nytte af alle funktioner.
Mange tjenester såsom juridisk rådgivning, bogføring, software og datalagring kan købes på nettet til lavere priser. Et godt tip er at søge efter websites, der specialiserer sig i at sammenligne priser og ydeevne på de tjenester, du er interesseret i.
4. En blanding af fastansatte og tilknyttede konsulenter giver stabilitet og de nødvendige spidskompetencer
Hvis du har brug for mere personale op til en recession, kan du overveje, om det er nødvendigt for dig at ansætte flere, eller om det kunne være en god løsning at bruge underleverandører, hvor det er muligt. En konsulent kan indgå som en del af et team i en kortere eller længere periode, eller også kan du købe enkelte timer eller tjenester efter behov. På langt sigt kan en blanding af ansatte og konsulenter være med til at sikre, at du bevarer de nødvendige kompetencer internt, og samtidigt give dig fleksibilitet til at reducere arbejdsstyrken, hvis behovet skulle opstå.
En gennemgang af ovennævnte fire områder får dig et godt stykke videre på vejen mod at ruste din virksomhed til dårligere tider. Det er desuden altid en god investering at øge virksomhedens rentabilitet.