Sådan finansierer du solceller
Bæredygtig energi er noget, som berører os alle. Nu tager flere hånd om deres egen energiproduktion for at bidrage til bæredygtig energiomstilling, der samtidig sparer penge over tid. Faktum er, at der de seneste to år er blevet installeret 5.275 nye solcelleanlæg i Danmark, hvilket svarer til mere end syv solcelleanlæg om dagen jf. Energistyrelsen. Der er mange fordele ved solenergi. Når man klimasikrer øger man værdien af sin bolig med et snuptag, og bliver samtidig mere uafhængig af de store elselskaber og deres eventuelle prisstigninger. En investering i solcelleanlæg kan man løse på flere forskellige måder.
Fungerer solpaneler på taget uden sol?
Mange forholder sig tvivlende over for tagpaneler med solceller, da vi ikke har så meget sol her i Norden, men solpanelerne producerer elektricitet selv på en overskyet dag. En undersøgelse fra det norske forskningsinstitut SINTEF viser dog, at koldere temperaturer faktisk kan være ideelle for solceller. For høj varme øger nemlig risikoen for energilækage. I sommerhalvåret dækker du sandsynligvis hele dit energibehov, da dagskvoten er op til syv gang større end i vinterhalvåret. Om vinteren er man altid nødt til at supplere med el fra det almindelige elnet.
Tjen penge med solceller
Solenergi via tagpaneler anses for at være en vældig sikker investeringsform med et godt afkast. Det kan endda øge værdien af dit hus. Panelerne holder i 30-40 år, og anlægget er ofte betalt af efter blot 10-15 år. Som indehaver af et solcelleanlæg, har du også mulighed for at sælge den overskydende el om sommeren, hvis du ikke bruger al solenergien selv. Det kan give dig et årligt afkast på 8-10 procent. Samtidig sparer du penge på at producere el selv, og du bliver mindre afhængig af svingende markedspriser på el.
Minimal vedligeholdelse og udfordringer
Solceller behøver i princippet ingen vedligeholdelse, da de ikke har nogen bevægelige dele, der kan gå i stykker. Det eneste, du skal gøre, er at udskifte inverteren, der skal omdanne jævnstrøm til vekselstrøm. Det skal typisk gøres efter 10-20 år. Det eneste kendte problem med panelerne, som man kan støde på er, at de kan blive dækket af nedfaldne blade. Det mest optimale er, at alle paneler står i fri position mod solen uden nogen forstyrrende skygge. Snefald kan mindske produktionen, men anbefalingen lyder på at lade sneen ligge på panelerne, da solcelleanlægget i løbet af vinteren ofte kun producerer el for ubetydelige beløb – og man i denne periode allerede er afhængig af det almindelige elnet.
To måder til at investere i solceller
Er du husejer eller indehaver af en ejerbolig, som du gerne vil drive med ny miljøvenlig solcelleteknologi, findes der forskellige finansieringsmuligheder, som vi gennemgår her.
1. Køb solpaneler
Du kan købe solcellerne og se det som en investeringsform, der vil give et godt afkast og betale sig selv over tid.
2. Lån penge til solpaneler
Du kan låne penge til at investere i solceller. Hos Resurs kan du låne op til 300.000 kr. uden sikkerhed, og til en god rente. Lånet skal tilbagebetales inden 12 år eller før tid, hvis det passer dig bedre.
Forudsætninger for at anskaffe solpaneler
Inden du investerer i solceller, skal du sikre dig, at du har plads til solcellerne på taget. Tagets hældning er også afgørende for, hvilken løsning du vælger. Det kan du få hjælp til, ved at kontakte energivirksomheder, der sælger solceller.
Du kan få mere at vide om solpaneler på Solcelleguiden.