Sådan får du bæredygtige vaner ind i hverdagen
De fleste af os ønsker at tænke og handle miljøvenligt i hverdagen. Og vi har efterhånden lært lektien: Undgå madspild, sorter affald og sig nej tak til reklamer i postkassen. Men hvad kan du ellers gøre på din egen hjemmebane for at få mere bæredygtighed ind i hverdagen? Her er en række praktiske råd til, hvordan du kan ændre dine hjemlige vaner, blive mere bæredygtig – og ovenikøbet spare penge.
Anskaf lavenergipærer og sluk lyset, når du forlader et rum
En overskuelig, energivenlig og relativt billig handling er at udskifte alle pærer i din bolig til lavenergipærer. Du sænker strømforbruget, og dermed sparer du også penge. Og glem ikke det gamle råd om at slukke lyset, hver gang du forlader et rum, eller tag dine opladere til mobiltelefoner ud af stikket, når du ikke bruger dem. Du kan hurtigt se effekten på elmåleren.
Tør tøjet udenfor – og fyld opvaskemaskinen helt op
Glem ikke at bruge din tørresnor i stedet for tørretumbleren, når vejret tillader det. Du vil nyde duften af lufttørret tøj, samtidig med at du har sænket strømforbruget. Husk også at fylde både vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, inden du starter dem. Tæl hvor mange gange du bruger dine maskiner ugentligt og forsøg at sænke antallet, så er du hurtigt et skridt tættere på en klimavenlig hverdag.
Skru ned for varmen – og tag en sweater på om vinteren
Du skal ikke fryse indenfor, men ofte kan du sænke indetemperaturen et par grader, uden at du ryster af kulde. Væn dig til at tage en sweater og et par hjemmesko på i efterårs- og vintermånederne. Du kan også justere temperaturen i din varmtvandsbeholder lidt ned. Og når du er i gang, så vurder også, om du kan sætte temperaturen et par grader op i køleskab og fryser, så maskinerne bliver mere energivenlige og sluger mindre strøm.
Spar på vandet på badeværelset
Vand er mange steder i verden en knap ressource. Vi er så privilegerede at leve i et land med masser af rent vand. Men vi skal spare på forbruget, så træf et miljøvenligt valg og tag kortere bade. Du kan ganske billigt udskifte brusehovedet til et vandbesparende et af slagsen, så du bruger langt mindre vand pr. minut i bad. Og husk, at du kan bruge håndklædet mere end en gang, inden det skal smides til vask.
Husk stofposer og net, når du handler ind
Plasticposer fra supermarkederne er en stor miljøsynder og efterhånden ret dyre. Så tænk bæredygtige vaner ind i hverdagen, og væn dig til at huske dine egne genanvendelige net og stofposer, når du er ude for at handle. Og når du er i supermarkedet, så husk at vælge miljøvenlige produkter med f.eks. svanemærket, når det er muligt. Det gør en forskel.
Tag mindst en kødfri dag pr. uge
Madvaner er nogle af vores mest indgroede vaner. Og det kan være vanskeligt at blive enige om at ændre dem i en familie. Men et højt kødforbrug er hverken godt for miljøet eller for dit helbred. Prøv at tænke mere grønne alternativer ind i madplanen, og indfør derfor en kødfri dag pr. uge, hvor I spiser vegetariske retter og dropper kødpålægget i madkassen. Og vil du gerne være rigtig miljøvenlig: Så brug papir i stedet for sølvpapir eller film, når du pakker maden ind.
Brug miljømærkede rengøringsmidler
Når du køber rengøringsmidler, så gå efter dem, som er miljømærkede. Produkterne er stadig effektive, men de skåner samtidig miljøet så meget som muligt. Brug rengøringsmidlerne i de korrekte doser og brug miljørigtige klude og skuresvampe, som er bæredygtige og fri for mikroplast. Brug også miljørigtige vaskeklude i køkkenet, som er fri for mikroplast.
Brug din lokale genbrugsforretning – og spar penge
Tænk i genbrug og bæredygtighed, og besøg den lokale genbrugsbiks, inden du køber nye tallerkener, møbler eller legetøj. Dit genbrugsvalg betyder noget for miljøet, du støtter et godt formål, og du sparer penge.
Flyt rundt på dine møbler – og spar på strømmen
Det er faktisk ikke så svært at få energivenlige løsninger ind i hjemmet. Vurder om du udnytter dagslyset tilstrækkeligt i din lejlighed eller hus. Flyt din hjemmearbejdsplads og børnenes skrivebord hen til vinduet, så du ikke behøver at have arbejdslys tændt hele dagen. Og brug kun hjemmeprinteren, når det er absolut nødvendigt, så du sænker papirforbruget.
Sådan renoverer du køkkenet billigt og bæredygtigt på budget