Så meget koster det at anlægge en ny have
Vidste du, at en flot have kan øge værdien af dit hus? Det kan altså have flere fordele at ordne haven. Her får du et par gode råd til, hvordan du anlægger en ny have eller ordner din nuværende, og hvad det kan komme til at koste.
Lav en plan over haven
Inden du sætter spaden i jorden, er det en god idé at planlægge, hvordan din have skal se ud, og hvor meget det må koste. Selve planlægningsarbejdet kan du med fordel ordne i løbet af vinteren, så du er klar til at gå i gang med at plante og bygge terrasse, når forårets første solstråler begynder at varme jorden op.
Sådan kommer du i gang med planlægningen:
1. Find din stil: Gem billeder fra nettet, Pinterest eller havemagasiner. Er der en rød tråd i dine billeder eller en stil, du særligt godt kan lide? For at få en god sammenhæng mellem haven og huset er det smart at tage hensyn til husets byggestil/stilperiode, når du skal vælge overfladebelægning, beplantning og udemøbler.
2. Lav en liste over havens funktioner: En have kan bruges til mange forskellige ting. At spise, grille, sole sig, dyrke grøntsager og lege. Vil du have et drivhus? Plads til børnenes legetøj? En grøn oase, som du kan trække dig tilbage til? En køkkenhave, hvor du kan høste friske krydderurter? Tænk også på praktiske funktioner, såsom en plads at rydde sne på, cykelparkering og kompost. Planlæg din have, så den passer til dig og din families behov.
3. Lav en skitse over haven: Overvej, hvilke forskellige aktiviteter der passer ind i haven ud fra faktorer som verdenshjørner og husets placering på grunden. Hvor er aftensolen? Hvor er der læ? Hvilke områder af grunden er åbne, og hvilke er mere private?
Hvad koster det at anlægge en ny have?
Er det nødvendigt at starte helt fra bunden af? Du har måske bygget hus og står nu med en grund, der er én stor grusbunke. I dette tilfælde kan udgifterne stikke af og blive tårnhøje, hvis du har brug for professionel hjælp og vælger avancerede løsninger.
Du kan naturligvis anlægge en ny have for betydeligt færre penge, hvis du er parat til at lave meget af arbejdet selv. Tænk også på, at du forhåbentligt skal bo i huset i mange år fremover – så alt behøver ikke klares den første sommer. Mange havearkitekter mener endog, at det er bedst at bo i huset et år, inden du laver større forandringer i haven. På den måde når du at opleve alle årstider, inden du træffer store beslutninger som at fælde eller plante træer.
Læg et budget for, hvad haven må koste. Det er selvfølgelig dyrere at få professionel hjælp til lægning af sten, græsplæne og bygning af terrasse, men hvis resultatet bliver bedre og mere holdbart, end hvis du laver arbejdet selv, så er det måske investeringen værd.
Nogle almindelige udgifter til anlægning af have:
- En havearkitekt koster fra ca. 1100 kr. pr. time. Du kan hyre en havearkitekt i nogle timer for at få gode råd og simple tegninger. Du kan også hyre havearkitekten til at forestå hele planlægningen med en detaljeret tegning og forslag til beplantning.
- Du kan selv anlægge græsplæne eller hyre en gartner til det. Du skal regne med omkring 40 kr. pr. kvadratmeter for rullegræs, hvis du selv lægger græsset.
- Til lægning af sten skal du regne med omkring 700-800 kr. pr. kvadratmeter for både arbejde og materialer. Prisen varierer, afhængigt af om du vælger betonsten eller natursten.
- Træterrasse, plankeværk og stakitter kan du bygge selv til en overkommelig pris eller hyre en tømrer. Som et eksempel koster en terrasse i trykimprægneret træ på 50 kvadratmeter omkring 40-60.000 kr., hvis du hyrer en håndværker til at udføre arbejdet. Samme terrasse koster omkring 12.500 kr. i tømmer, hvis du udfører arbejdet selv.
- Hæk- og buskplanter og andre planter kan du få gratis, hvis du bytter stiklinger med venner eller naboer. Hvis du vil plante større træer, som allerede har opnået en vis størrelse, koster det mere.
- Udemøbler kan du finde billigt i genbrugsbutikker eller på loppemarkeder. I byggemarkeder og store supermarkedskæder kan du finde prisvenlige alternativer, men du kan også investere i rigtigt robuste havemøbler hos dyre møbelbutikker, som til gengæld holder i flere generationer. Du skal regne med priser fra nogle hundrede kroner og op til ca. 8-10.000 kr. for et havemøbelsæt, hvis du køber det i byggemarkedet eller en større supermarkedskæde.
Du kan benytte håndværkerfradraget til almindeligt havearbejde. Du kan læse mere om de gældende regler på Skats hjemmeside.
Sådan kan du finansiere haven
Hvis du skal have foretaget større anlægsarbejde i din have, er det måske en god idé at overveje, hvordan du finansierer det. Et par almindelige finansieringsmuligheder til anlægning af have:
1. Kreditkort: Hvis du har brug for at foretage køb op til 50-60.000 kr., kan et kreditkort være en mulighed. Ofte kan du få rentefri afbetaling i op til et år hos byggemarkeder og andre butikker.
2. Privatlån: Velegnet til dig, som har brug for større beløb til omlægning af haven, alt lige fra 10.000 kr. og op til 500.000 kr.
3. Spar op: Sæt penge ind på en opsparingskonto hen over vinteren, så du har et lille budget til haven, når foråret kommer.
5 smarte tips – sådan får du den fineste have
Afslutningsvis får du her fem tips til, hvordan du får en have, hvor både planter, bier og du trives:
Vælg planter, der passer til omgivelserne
Der er forskellige jordbundsforhold rundt omkring i Danmark, så vælg planter, der passer til jorden på din grund. Du kan se mere om jordbundsforholdene på din adresse på www.dingeo.dk. Overvej også, hvordan grunden er placeret i forhold til verdenshjørnerne. Visse planter kræver meget sollys, andre mindre.
Tænk på haven året rundt
Du vil jo gerne have en have, som er flot hele året! Du kan nyde de tidligste forårsblomster som vintergækker og krokus, hvis du planter løg ud om efteråret. Bland gerne blomster, der blomster tidligt hhv. sent på sommeren, og ikke mindst stedsegrønne planter, som er flotte hele vinteren.
Hjælp bierne
Bier og andre insekter har brug for, at planter bliver bestøvet. Men desværre er der blevet færre bier på grund af bl.a. insektgifte og sprøjtemidler. Plant gerne planter, som bierne elsker, og byg et insekthotel – så giver du bierne bedre forudsætninger! Anlæg en blomstereng med mange forskellige engblomster eller plant lavendler, som også tiltrækker sommerfugle.
Invester i planter ved indgangs- og udeområdet
Hvis du kun skal koncentrere dig om én ting, så begynd med de steder, hvor du oftest opholder dig. I stedet for at sprede indsatsen ud med en plante hist og her, så invester i store krukker med planter ved indgangs- og udeområdet.
Skab rum
Du kan afgrænse forskellige dele af haven ved hjælp af anderledes overfladebelægning som f.eks. et trædæk eller en grusgang. Eller måske give udeområdet et luftigt tag ved at sætte et solsejl eller en pergola op? En busk eller hæk rundt om udeområdet kan beskytte mod nysgerrige blikke, men du kan også vælge et espalier med slyngplanter, eller en sengehimmel over udemøblerne, som fungerer både som afskærmning og som myggenet.