Hvad koster det at bygge en træterrasse?
Drømmer du om at nyde forårssolen på din helt egen terrasse, men er usikker på, hvad tegnebogen siger? Vi gennemgår udgifterne til materialer, håndværkere, værktøj og andet, der kan påvirke slutprisen, når du skal bygge en ny træterrasse.
Udgifterne til at bygge en træterrasse afhænger af flere faktorer. Skal du bygge selv eller hyre håndværkere, hvor stor skal terrassen være, og hvilken slags træ vil du bruge? En terrasse på 15 kvadratmeter, som du selv bygger med trykimprægneret træ og uden tilvalg, kan lande på under 5000 kr. Vil du derimod bygge større, hyre håndværkere og bruge planker af ædeltræ, kan slutregningen lande på mere end 100.000 kr. Men det kan også betale sig at bygge en ny terrasse. En velbygget og smuk træterrasse kan øge værdien af de investerede penge.
Priseksempel på 50 kvadratmeter træterrasse: 65.000 kr.
En terrasse på 50 kvadratmeter i trykimprægneret træ koster ca. 65.000 kr. fordelt på:
- Tømrerarbejde: 42.500 kr.
- Materialeudgifter (brædder, stolpebæringer, skelet, skruer mm.) 12.500 kr.
- Eventuel udgravning: 10.000 kr.
Men dette er anslåede udgifter, da materiale- og håndværkerpriser kan variere meget. Vi gennemgår de vigtigste faktorer, der kan påvirke prisen.
Håndværkerudgifter til bygning af en træterrasse
Visse byggefirmaer kan tilbyde en fast pris, mens andre arbejder efter timepris. En gennemsnitlig timepris for håndværkere er 500 kr. i timen. Det betyder, at det vil koste 50.000 kr. for en terrasse, som det tager 100 timer at bygge. Men prisen kan variere meget, afhængigt af hvor du bor i landet. Når du ved, hvilken slags terrasse du vil bygge, kan du begynde at indhente tilbud og få et overblik over, hvad prisen er for netop din terrasse.
Når du vælger byggefirma, er det værd at overveje, at jo større du bygger, jo lavere bliver kvadratmeterprisen og omvendt. Det tager cirka lige så lang tid for en tømrer at sætte en lægte op, uanset om den er to eller tre meter lang, hvilket betyder, at størrelsen marginalt set spiller en mindre rolle for udgifterne i sidste ende.
Nødvendigt værktøj, når du selv bygger en træterrasse
Beslutter du dig for at bygge selv, skal du medregne udgifter til eventuelt værktøj, som du skal anskaffe. Det kræver hverken dyrt eller avanceret værktøj. Til en simpel terrasse er det nok med
- spade
- fukssvans
- skruetrækker
- måleværktøj (vaterpas eller krydslinjelæser).
Materialeudgifter til en træterrasse
Det materiale, du skal bruge mest af, er træplanker. Størrelsen på træterrassen og den valgte materialetype har derfor stor indflydelse på udgifterne. Det billigste og mest almindelige valg er trykimprægnerede træplanker. Dyrere alternativer er forskellige typer ædeltræ og almindeligt varmebehandlet træ. Til en træterrasse på 50 kvadratmeter med 12 cm brede brædder skal der bruges 417 meter planker. Det betyder udgiftsmæssigt:
- Trykimprægnerede træplanker, 3.600 mm – ca. 6.600 kr.
- Sibirisk lærk, 3000 mm – ca. 14.000 kr.
Udover træplanker vil der være udgifter til
- stolpebæringer (ca. 1.000 kroner)
- byggetilladelse, stolper og bjælkesko til skelettet (ca. 3.500 kr.)
- skruer og andet forbrug (ca. 1.000 kr.)
Udgifter til udgravning af underlaget
I de tilfælde hvor du ikke selv kan grave ud for at anlægge en terrasse, kan det være nødvendigt at hyre et firma til udgravningen. Udgiften handler først og fremmest om at få en maskine ud, og derfor bliver kvadratmeterprisen lavere, jo større overflader der skal graves ud. Timeprisen kan variere meget, afhængigt af firmaet og hvor du bor i landet. Det er lettest at få et overblik over prisen ved at indhente tilbud fra firmaer i nærheden af dig.
Tilvalg til træterrasse
Ud over selve træterrassen er der mulighed for en masse tilvalg, som kan have indflydelse på udgifterne til byggeriet. Det kan f.eks. være tag, rækværk, læskærm, afskærmning og trapper. Mange tilvalg kræver, at selve skelettet måske bygges mere robust. Hvis du ikke har råd til alle tilvalg nu, kan det være en god idé alligevel at bygge et robust skelet. På den måde kan du fortsætte byggeriet, når du har sparet flere penge sammen.
En træterrasse øger værdien af din bolig
Ud over den personlige værdi i at kunne nyde aftensolen på din terrasse, så er der stor chance for, at du også vinder økonomisk ved at bygge en terrasse. En stor, velbygget sydvendt træterrasse kan meget vel øge værdien af dit hus med det dobbelte af din investering. Med det i tankerne kan det være værd at overveje en ekstra gang at hyre fagfolk og bygge et robust skelet, som gør det muligt at tilføje flere tilvalg med tiden. De ekstra udgifter, som det indebærer, kan være en god investering i din bolig, selv om det kræver et privatlån.
Få råd til din drømmeterrasse
Der er altså mange muligheder for at sænke prisen på din træterrasse. Til dig, der ikke ønsker at gå på kompromis, er der flere forskellige løsninger på, hvordan du får råd til at bygge uden at skulle spare op til alle udgifterne, f.eks. øge dit boliglån, optage et privatlån, betale med kreditkort eller afbetaling.
Rentefri afbetaling via byggemarked, byggefirma eller kreditkort
Mange byggefirmaer og byggemarkeder tilbyder rentefri afbetaling. Selv hos visse kreditkortudbydere kan du vælge rentefri afbetaling, når fakturaen kommer. Det betyder, at du kan sprede dine udgifter. Betaler du f.eks. det halve af udgifterne med det samme og herefter de resterende 27.500 fordelt over 12 måneder, får du en månedlig udgift på ca. 2.300 kr. De samlede udgifter bliver i sidste ende de samme plus eventuelle opretnings- og forsendelsesgebyrer på nogle få hundrede kroner.
Her kan du læse mere om forskellige finansieringsmuligheder for renovering