Fælles økonomi – fordele og ulemper
At flytte sammen kan give anledning til en lang række økonomiske overvejelser. Der skal betales regninger, boligen skal vedligeholdes og ofte sparer begge parter op til fælles ting og aktiviteter. På en måde er det naturligt at dele alt, når man bor sammen. Men er det bedre end at have hver sin økonomi? Har vi en mellemting mellem delt og fælles økonomi? I det følgende ser vi nærmere på det hele.
Hvad betyder fælles økonomi?
Fælles økonomi handler om, at vi som samlevende ikke skelner imellem, hvem i forholdet der bruge pengene. Hvis vi har fælles økonomi, betyder fordelingen af penge ikke så meget. Det handler altså ikke kun at betale regninger, men også alt det andet, der har med økonomien at gøre. Man kan fint komme frem til en række spilleregler og retningslinjer, men i princippet er der ingen forskel på ”mit og dit”.
Fordele ved fællesøkonomi:
- Begge har samme levestandard
Når man deler økonomien betyder det, at begge i princippet får samme levestandard og råd til det samme. Hvis den ene part tjener væsentlig mindre en den anden, er der ikke noget til hinder for, at man kan rejse eller lave andre hyggelige ting sammen. Alle bekymringer om indtægter og budgetter forsvinder, hvis man begge deles om det hele.
- Ved lån og investeringer
Fælles økonomi giver bedre købekraft ift. store investeringer, og det kan også være nemmere at låne penge, hvis man er to. Her kan der f.eks. være tale om bedre lånebetingelser.
- Mindre bøvl i hverdagen
Hvis man lever sammen, kan man skiftes til at lave mad eller købe ind. Med fællesøkonomi betaler man fælles, uden at skulle tænker på, hvor eller hvem pengene kommer fra. Så slipper man for at skulle overføre penge til hinanden og holde styr på, hvem, der har betalt for det ene og det andet. Faktisk meget nemt i hverdagen.
Ulemper ved fællesøkonomi:
- Kan forårsage uoverensstemmelser
Hvis I ikke har samme indstilling til fællesøkonomi og hvordan pengene skal bruges, kan det godt give problemer. Hvis den ene f.eks. synes man skal spare, mens den anden har det modsat og gerne vil bruge penge på fornøjelser og dyre hobbyer, så er fælles økonomi ikke altid det perfekte valg.
- Kan være et stort skridt
For mange unge par, som måske ikke kender hinanden så godt, kan det føles som et stort skridt at dele økonomi. Måske presser ens partner på, for at få fælles økonomi, men man er ikke selv klar til at gå helhjertet ind i projektet. Men her kan der være andre varianter af fælles økonomi.
Andre varianter af fælles økonomi
Hvad er du mest til? Man plejer at tale om fælles eller opdelt økonomi, men der er naturligvis et hav af andre muligheder. Her kommer to varianter:
- Proportionelt opdelt økonomi
Her deler man de fælles udgifter, men betaler, efter hvad man selv har af indtjening. Hvis den ene part står for 70% af alle indtægter, så betaler man måske også den samme procentsats, fordi man kan. Resten af pengene kan man jo bruge som man synes. I praksis handler det om at gøre det lettere at leve på samme levestandard, selvom den ene eller anden tjener markant mere.
- Husholdningskonto eller delvis fælles økonomi
Begge parter indsætter penge på en fælles konto, der bruges til udgifter og opsparing. Beløbet afhænger selvfølgelig af jeres indkomst, men tanken er, at I har delvis fællesøkonomi. Det kan desuden være en god måde at teste hele konceptet med fællesøkonomi uden at det går for stærkt.
Hvad er mest almindeligt – fælles økonomi eller ej?
Flere undersøgelser viser, at par oplever færre konflikter, hvis man deler alt. Der er dog især en del yngre par, der af naturlige årsager er skeptiske, når det handler om at dele alting. Så derfor ser vi ofte, at yngre par ikke har fælles økonomi, mens de lidt ældre deler alt.
Hvad er det bedste alternativ?
Det er der nok ikke noget klart svar på. Nogle mener, at opdelt økonomi fungerer fint, mens andre synes at fællesøkonomi er en mere naturlig og fleksibel løsning. Den bedste variant er den, der passer bedst til jer.
Hvad skal man vælge, hvis man er i tvivl?
Vores råd er at tale med din partner, så I sammen kan finde frem til den rette løsning på nuværende tidspunkt. Mange ting afhænger jo af, hvordan man har det i hverdagen. Hvis den ene f.eks. har dyre vaner og hobbyer og gerne vil bruge penge, men den anden er vældig sparsommelig og vender hver en krone, for at spare sammen til en jordomrejse, så kan det godt skabe konflikter. Det betyder altså meget, hvor godt man kender hinandens forventninger – og hvor gode man er til at kommunikere.
Lad være med at stresse – der findes en løsning på det hele
Husk at man altid kan vælge en anden model i fremtiden. Der er altså ingen grund til at stresse over hvad der er bedst – I kan prøve jer frem. Hav en god kommunikation, så skal det hele nok løse sig hen ad vejen.